De mooiste autoroutes en rondritten voor een kort uitstapje

6 augustus 2021

Lekker weg van huis, maar niet te ver? Gelukkig kun je ook in Nederland en niet ver daarbuiten een ontzettend leuke vakantie hebben. Weet je niet goed waar naartoe? We helpen je graag, met de beste bestemmingen en mooiste routes. Denk aan het heuvelachtige Limburg, de avontuurlijke Ardennen en het historische Normandië in Frankrijk. Een vakantie dichtbij huis is verrassend en erg populair.

Roadtrip door Drenthe: de Hunebed Highway en de Middenveldroute

We beginnen in ons eigen landje, in de provincie Drenthe. Hier liggen maar liefst twee mooie autoroutes voor een Nederlandse roadtrip. Eén daarvan is de Hunebed Highway, de toeristische naam voor de N34. Zoals de naam al doet vermoeden, brengt deze route je langs meer dan 45 hunebedden! Behalve de unieke, prehistorische bouwwerken, rijd je ook langs prachtige bossen, heide en zandvlaktes. Stap uit de auto voor een wandeling door nationaal park Drentsche Aa, of loop tussen de boomtoppen van het Boomkroonpad. Meer zien van het Drentse landschap? Volg dan de Middenveldroute. Tour langs nationaal park Dwingelerveld, Kamp Westerbork en het museumdorp Orvelte. Een echte aanrader! 

Uitwaaien aan de Zeeuwse kust: de Deltaroute

Houd je van de zilte zeelucht, uitgestrekte stranden en bijzondere bouwwerken? Kies dan voor de Deltaroute in Zeeland. Rijd deze bijzondere autoroute in één dag (310 km), of doe het rustiger aan en kies voor de ‘toeristische route’ (400 km). De route neemt je mee langs alle infrastructurele wonderen waaruit de Deltawerken bestaan. Leer meer over de watersnoodramp uit 1953 en ontdek hoe we vandaag de dag de zee in toom houden. Stop onderweg om Zeeuwse lekkernijen te proeven, zoals Hollandse garnalen, mosselen en oesters. Bezoek de stad Middelburg, historische vissersdorpjes of ga lekker uitwaaien op het strand. Een aantal hoogtepunten van deze autoroute liggen onder zeeniveau!

Touren door het Zuid-Limburgse heuvelgebied: de Mergellandroute

Een autotocht door Zuid-Limburg lijkt soms net of je door het Italiaanse Toscane rijdt. Het Zuid-Limburgse heuvellandschap behoort tot de mooiste gebieden van Nederland. Het kenmerkt zich door glooiende heuvels, kastelen, groene dalen en pittoreske dorpjes met vakwerkhuizen. Heerlijk om met de auto doorheen te rijden. Het hoogteverschil zorgt voor veel afwisseling. Zo rijd je over de Vaalserberg (322 m), het hoogste punt van Nederland!

Valkenburg is de eerste stop op deze autoroute. Recent getrokken door hevige overstromingen, zoals je op het nieuws hebt gezien. Maar de regio is al snel weer opgeknapt! En de getroffen ondernemers zullen je bezoekje dubbel en dwars waarderen. Leuke excursies zijn de ruïne van het kasteel op de Heunsberg en de gemeentegrotten. Vervolgens kom je langs Gulpen, de Amerikaanse begraafplaats bij Margraten, Cadier en uiteindelijk in het bruisende Maastricht. Tip: breid de route uit met een bezoek aan het Drielandenpunt, een uitje voor het hele gezin.

Luxemburg: met de auto langs eeuwenoude kastelen

Een autovakantie naar Luxemburg staat garant voor sprookjesachtige kastelen, glooiende heuvels en eindeloze wandelingen door de natuur. Ontdek het gevarieerde landschap met dichte bossen, kronkelende valleien en imposante watervallen. Doorkruis het kleine landje gemakkelijk met de auto en verken de 16 kastelen en burchten. Hoogtepunten zijn kasteel Vianden en het beroemde 11e-eeuwse kasteel Bourscheid, de grootste middeleeuwse burcht van Luxemburg. Natuurlijk mag een bezoek aan de historische hoofdstad niet ontbreken. Ook Echternach, de oudste stad van Luxemburg, is een aanrader. Kies voor Luxemburg als bestemming voor je autovakantie!shutterstock_304289465 1

Autovakantie in Duitsland: de mooiste gebieden dichtbij

Een autovakantie naar Duitsland is altijd een goed idee. De wegen zijn er goed en in relatief korte tijd ben je honderden kilometers verder. Mooie gebieden zoals de Eifel en Sauerland liggen net over de grens. In de Eifel kom je langs oude vulkanen, heuvels, bossen en weidse vergezichten. Gezelligheid opzoeken tijdens een vakantie in de Eifel? Ga naar de dorpjes Monschau en Bad Münstereifel. Je hoeft niets te missen in deze regio, want met de auto kun je veel ontdekken in korte tijd.

Wijn en wandelen in de Moezelstreek

Op zo’n vier uur rijden vanaf Utrecht zit je in de Moezelstreek, één van de populairste bestemmingen in Duitsland. De prachtige omgeving bestaat uit middeleeuwse kastelen, kronkelende rivieren en uitgestrekte bossen. Een ideale bestemming voor een autovakantie dichtbij. Je vindt er vele wijngaarden en lieflijke dorpjes zoals Cochem, Beilstein, Bernkastel-Kues. Wandel over de Geierlay hangbrug, proef de moezelwijn of bekijk Burg Eltz in Wierschem. De Moezelstreek is ook perfect voor natuurliefhebbers. Kortom, zeker een bezoekje waard!

Vakwerkhuizen en natuur in de Harz

Op vakantie niet ver van Nederland en toch héél anders? Kies voor de Harz in Duitsland, de perfecte combinatie van cultuur en natuur. Je kijkt je ogen uit in de dorpjes Quedlinburg en het minder bekende Stolberg. Wandel langs gezellige pleinen en smalle straatjes. Of bezoek het door bossen omringde Oderteich meer, hier kun je eindeloos wandelen. Tip: Volg de ‘Romantische Strasse’. De 385 kilometer lange autoroute loopt van de rivier de Main tot aan de Duitse Alpen. Onderweg kom je langs middeleeuwse stadjes zoals Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbuhl, het sprookjeskasteel Neuschwanstein en prachtige natuur.

Autovakantie in Frankrijk: de mooiste gebieden dichtbij

Een vakantie in Noord-Frankrijk is dichterbij dan je denkt. De regio biedt talloze mogelijkheden voor een lang weekend, een week of langer. Niet voor niets rijden elk jaar weer talloze Nederlandse vakantiegangers naar Frankrijk. Het is een ideale bestemming om te kamperen. Rijd door het fraaie landschap over bergen, langs meren en de zee. Stap in de auto en geniet van alles wat Frankrijk te bieden heeft!

Terug in de tijd in Normandië

Al eens in Normandië geweest? Op slechts vijf uur rijden vanaf Utrecht zit je er al. Normandië ligt aan de kust in het noordwestelijke deel van Frankrijk. Een perfecte regio voor een vakantie in het buitenland, niet ver huis. De wegen zijn makkelijk begaanbaar, zonder hoge bergen of scherpe bochten. Bezoek de stad Rouen, het wereldberoemde Mont-Saint-Michel, de krijtrotsen van Étretat of ga kajakken in de natuur. Tot slot is ook Sainte-Mère-Église (de plek waar D-Day zich heeft afgespeeld) een bezoek waard. Neem een kijkje bij Musée Airborne en kom meer te weten over de geschiedenis.

Cultuur snuiven en champagne proeven

De noordelijk gelegen Champagnestreek is ideaal voor een korte autovakantie. Je krijgt meteen een vakantiegevoel van de oude stadscentra en uitgestrekte wijngaarden. De regio staat bekend om bekende champagnewijnen, die je zeker moet proeven. Daarnaast vind je er een boeiende geschiedenis met rijke kerken, musea en historische gebouwen. Sla ook de prachtige natuurgebieden in Marne en Aube niet over. ‘Leven als een God in Frankrijk’, is hier zeker van toepassing!shutterstock_744244666 (1) 1

Terug naar alle blogs