Hoe haal jij het beste uit jouw leasebudget?

2 januari 2017

Online wat gegevens invullen, een druk op de knop en vervolgens een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende prijzen. Het lijkt makkelijk en laagdrempelig om even snel een online leasecalculator in te vullen. Maar heb je dan ook écht goed in beeld waar je aan toe bent? Kun je al die verschillende tarieven op een goede manier vergelijken of zijn het ‘appels en peren’? Bij het leasen van een auto en het maken van een slimme keuze komt nogal wat kijken.

Vijf factoren die van invloed zijn op het leasetarief
Omdat wij leasen zien als ‘samen een auto kopen’ hoef jij jouw zoektocht naar prijzen en auto’s niet alleen uit te voeren. Sterker nog, daar helpen wij jou graag bij! We maken kennis, spreken verwachtingen over en weer uit en vertalen jouw ideeën in een leaseofferte die op inhoud en prijs voldoet aan jouw wensen en mogelijkheden. Dan heb jij het pas écht goed voor elkaar. Toch begrijpen wij natuurlijk dat jij graag vooraf wilt weten wat er mogelijk is met jouw leasebudget en waarom je in de ene situatie goedkoper uit bent dan in de andere situatie. Daarom delen we met jou hier de vijf belangrijkste factoren die van invloed zijn op de hoogte van het leasetarief.

Leasebudget ProMobility

1. Jouw droomauto
Logisch natuurlijk, maar het merk en type auto bepaalt voor een groot deel de hoogte van het leasetarief. Weet je al in welke auto je graag wilt rijden en past deze binnen je leasebudget of autoregeling van jouw werkgever? Dan kunnen we heel gericht gaan kijken naar verschillende uitvoeringen en accessoirepakketten. Heb je nog geen idee of twijfel je tussen verschillende modellen? Samen zoeken we dan op basis van de hoogte van jouw leasebudget naar de auto’s die financieel mogelijk zijn. Wat buiten het leasetarief valt, maar wel iets is om rekening mee te houden, is de fiscale bijtelling. Als je met je zakelijke auto meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt, dan betaal je vanaf 2017 4% bijtelling voor een volledig elektrische auto en 22% voor iedere andere auto. De bijtelling bereken je over de cataloguswaarde van de auto. Ook hierbij is dus het automerk en type van belang.

2. De looptijd
Een auto lease je voor een looptijd die we vooraf samen overeenkomen. Doorgaans een periode van 48 of 60 maanden. In die gebruiksperiode daalt de auto in waarde en aan het einde van de leaseovereenkomst blijft er nog een restwaarde over. De combinatie van afschrijving en restwaarde ziet er over een termijn van vier jaar anders uit dan over een termijn van vijf jaar. Dat maakt dat de looptijd van een leaseovereenkomst dus van invloed is op jouw maandelijkse leasebedrag.

3. Aantal kilometers
De een rijdt maar 10.000, de ander 20.000 en weer anderen rijden met gemak meer dan 35.000 kilometers per jaar. Dat jaarkilometrage is van invloed op het leasetarief. Als je veel op de weg zit, is bijvoorbeeld de kans op (niet-verhaalbare) schade groter. Daarnaast daalt de restwaarde van een auto als er relatief veel in gereden wordt. Een gebruikte auto met een lage kilometerstand levert vaak meer op dan een auto met een hoge kilometerstand. Ook is meer onderhoud nodig als je meer kilometers rijdt. Bij relatief weinig kilometers zijn dit soort kosten lager.

4. Winterbanden
Zit je veel ‘in weer en wind’ op de weg, of gebruik je de auto ook om met wintersportvakantie te gaan? Dan is het aan te raden om winterbanden op te nemen in de overeenkomst. Geen gedoe meer met het in één keer aan moeten schaffen van vier nieuwe winterbanden en de banden altijd makkelijk stallen bij een autobedrijf. Als winterbanden een onderdeel zijn van de leaseovereenkomst kun je de prijs van de banden, de jaarlijkse bandenwissel en de opslag uitsmeren over de gehele leaseperiode.

5. Autoverzekering
Tot slot de verplichte verzekering van de auto. Dit kun je zelf regelen, maar dit is vaak ook een onderdeel van de leaseovereenkomst. Het grote voordeel om het meteen te regelen in het leasecontract is dat je er verder zelf geen omkijken meer naar hebt. Ook kunnen de verzekeringspremies aantrekkelijker zijn als het in de leaseovereenkomst wordt geregeld.

De bovenstaande opsomming is natuurlijk niet volledig. Er zijn meer factoren die van invloed zijn op de hoogte van een leasetarief , denk bijvoorbeeld aan bepaalde onderhoudskosten, de kosten van een eventuele brandstofpas en de houderschapsbelasting. Maar dit zijn wel de belangrijkste zaken die de hoogte van het leasetarief bepalen. En met deze kennis kun jij nu dus het beste uit jouw leasebudget halen!

[calltoaction]

Wil je weten wat het leasen van een auto bij ProMobility in jouw geval kost? We maken graag voor jou vrijblijvend een leaseofferte op maat. Dan weet jij in ieder geval precies waar je aan toe bent.

Tot snel!

Marc Noyons

Terug naar alle blogs