Anatomie van een auto
6 februari 2017Heb je er wel eens over nagedacht om een auto te vergelijken met het menselijk lichaam? Ik deed dat laatst en dacht dat is iets leuks om eens voor te gaan zitten: zo hebben we het over een ‘mooie kont’ bij sommige auto’s en andere auto’s hebben weer een grote neus. BMW’s hebben ‘nieren’ als grill en de banden van een auto hebben ‘wangen’. Als ik naar auto’s kijk, vind ik het lijken alsof ze echt een gezicht hebben. Ook heeft een auto ‘kleppen’ als in het hart van een mens, hoe meer kleppen een motor heeft, hoe beter de motor kan “ademen”.
Om een auto te laten rijden is er brandstof nodig en om een mens te laten leven is er ook brandstof nodig. Als je het menselijk lichaam bekijkt als voertuig, dan zou je nog wel eens tot verrassende inzichten kunnen komen. Sommige mensen zorgen beter voor hun auto, dan voor hun eigen lichaam. Dat is best gek toch? De auto wordt minstens 1 keer per jaar naar de garage gebracht voor een APK, deze keuring is zelfs verplicht. Vaak wordt er dan ook meteen even een grote of kleine onderhoudsbeurt gedaan. Maar ook tussen de APK’s door zijn we alert op de ‘gezondheid’ van de auto. Wanneer er een lampje gaat branden wordt er meteen actie ondernomen. We bellen de garage en het mankement wordt verholpen.
Bij mensen is dat anders. Wij hoeven niet 1 keer per jaar verplicht naar de dokter voor een algemene check, ook gaan er bij ons geen lampjes branden waarna we actie ondernemen. “Het gaat vanzelf wel weer over” zeggen we maar al te vaak. En ook stoppen we niet allemaal de juiste brandstof in ons lichaam. Als we dit bij onze auto doen, rijdt deze echt niet verder. Gezond leven en gezonde voeding staan nou eenmaal niet bij ons allemaal hoog op de lijst. In plaats daarvan wordt er vrij snel gezegd dat klachten ‘tussen de oren zitten’ en dat we er mee moeten leren leven.
Stel je voor dat je naar de garage gaat omdat je auto niet meer zo goed rijdt, dat hij rammelt en piept en er branden allerlei lampjes. De garage kijkt de auto na en een monteur zegt vervolgens: “Kijk het nog even twee weken aan en als het vanzelf niet over gaat, kom dan maar nog maar eens terug.” Niemand zou dit accepteren en toch accepteren wij dit soort adviezen wel van onze huisarts. Zij hebben er immers voor geleerd toch?
En hoe zit het met jou? Zorg jij beter voor je auto of voor je eigen lichaam? Ik ben benieuwd, dus laat het ons weten!
Groetjes,
Anita Montenij
[calltoaction]
Terug naar alle blogs