Interview: Fonds Slachtofferhulp over TrafVic Kids

8 januari 2021

Onder het motto ‘Goed voor Elkaar’ heeft ProMobility TrafVic Kids in het hart gesloten. Het project kan in 2021 op onze steun rekenen. Ieder jaar zijn honderden kinderen betrokken bij een verkeersongeval. Sommigen verliezen daarbij een dierbare. Een nachtmerrie. Het project TrafVic Kids van Fonds Slachtofferhulp helpt deze kinderen. Adequate specialistische hulp verkleint de kans op psychische klachten en vergroot de kans op een zorgeloze toekomst van deze kinderen. Ineke Sybesma is directeur/bestuurder van Fonds Slachtofferhulp. We vroegen haar naar het ontstaan en doel van TrafVic Kids.

Hoe het begon

Fonds Slachtofferhulp bestaat sinds 1989 en zet zich als onafhankelijke, maatschappelijke organisatie in voor slachtoffers in Nederland. TrafVic Kids is voortgekomen uit het TrafVic-project, een onderzoeks- en therapieprogramma gericht op volwassenen. “Al snel bleek dat er behoefte was aan een apart project, speciaal voor kinderen. In 2019 hebben we het project daarom afgesplitst.”

Complexe rouw

‘Ga jij maar naar boven, dan kunnen papa en mama het over volwassen dingen hebben.’ Volgens Ineke worden kinderen vaak vergeten bij de verwerking van een traumatische ervaring. “Niet met verkeerde bedoelingen hoor, maar de ouders hebben ook hun eigen verwerking. Kinderen zijn vaak nog te jong om hun gevoelens te verwoorden en om hulp te vragen. En blijven er zo dus mee rondlopen, met vergaande gevolgen later, zoals psychische klachten.” TrafVic Kids heeft speciale aandacht voor complexe rouw. “Dus wanneer er ook een dierbare is omgekomen bij het ongeluk waar het kind bij betrokken is, een ouder bijvoorbeeld. Het kind heeft dan z’n eigen traumatische ervaring te verwerken én een verlies. Als één van de ouders overleden is, dan is de overgebleven ouder vaak zo bezig met z’n eigen rouwproces, dat het kind over het hoofd wordt gezien. Kinderen hebben de neiging om een ouder die verdriet heeft te willen ontlasten en trekken zich vaak nog verder terug.”

Online therapie

Jaarlijks zijn er in Nederland zo’n 600 verkeersdoden te betreuren en 20 duizend ernstig gewonden. “Hoeveel kinderen daarbij betrokken zijn, weten we niet precies. Maar toen we de werving inzette naar kinderen om de eerste fase van het project te starten, hadden we binnen no time 400 kinderen die te maken hebben met complexe rouw. Helaas kunnen we in de pilot niet meer kinderen helpen, maar dat hulp hard nodig is, dat is wel duidelijk.” Het doel van TrafVic Kids is het ontwikkelen van specialistische hulp voor kinderen die te maken hebben gehad met een verkeersongeluk. “We doen onderzoek naar de psychische gevolgen van een ongeluk voor een kind en ontwikkelen therapie om de psychische klachten die daaruit voortkomen te helpen verminderen.” Om adequaat hulp te bieden, ligt de nadruk op online therapie. “Onderzoek wijst uit dat dit goed werkt bij kinderen.” Het onderzoek naar de gevolgen en de ontwikkeling van de therapie wordt wetenschappelijk begeleid door de universiteiten van Groningen en Utrecht.”

De eerste fase

Het ontwikkelen van een nieuwe behandelmethode kost tijd en geld. “We zijn heel blij met de steun die we krijgen. Ik vind het ook fantastisch dat een partij als ProMobility, met honderden leaseauto’s op de weg, zich bewust is van de gevaren in het verkeer en daar aandacht aan schenkt.” TrafVic Kids is nog maar net van start gegaan. “We hebben tot de zomer van 2021 nodig voor onderzoek. Daarna start de eerste fase, waarin we aan de slag gaan met de eerste 400 kinderen. Dat doen we op een goede en gedegen manier.” De resultaten van deze eerste fase worden vervolgens verwerkt in de behandelmethode en zo wordt TrafVic Kids breed uitgerold door heel Nederland.

Wat kan een berijder zelf doen?

Ineke kan als directeur/bestuurder van Fonds Slachtofferhulp niet vaak genoeg vertellen hoe belangrijk het is om veilig en verstandig deel te nemen aan het verkeer. “Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Dagelijks zien we bij Fonds Slachtofferhulp de gevolgen van verkeersongelukken, de trauma’s en psychische klachten.” Ben je betrokken bij een ongeluk? Verlies dan ook de betrokken kinderen niet uit het oog, zo benadrukt Ineke. “We hopen snel de juiste specialistische hulp te kunnen bieden met TrafVic Kids. Tot die tijd: trek zelf aan de bel om het kind zo goed mogelijk te helpen.” Heb je zelf hulp nodig, of wil je een ander helpen, kijk dan op SlachtofferWijzer.nl, ook een initiatief van het Fonds Slachtofferhulp.

Terug naar alle blogs