Leasen of kopen? De negen meest gehoorde argumenten op een rij.

29 maart 2017

Een paar weken geleden verscheen het op een paar plekken in het nieuws: het aantal leaseauto’s is gestegen in 2016. Uit berekeningen van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen bleek dat er zo’n 798.000 leaseauto’s rondreden vorig jaar. Dat zijn er 43.000 meer dan in 2015. 65% van deze groei komt voor rekening van private lease contracten. Steeds meer mensen kozen in 2016 privé dus voor leasen boven kopen. En ook in de zakelijke markt was een lichte stijging te zien.

Een goed moment om eens te kijken waarom deze autorijders leasen boven kopen verkiezen. Die afweging is ook iets waar wij altijd over praten met onze relaties. Als we elkaar nog niet kennen, dan is een uitgebreide kennismaking stap één. In een kennismakingsgesprek komt altijd aan bod wie je bent, wat je doet en waarom je wel (of uiteindelijk toch niet) kiest voor het leasen van een auto. Bepaalde argumenten horen wij regelmatig terug. De negen meest gehoorde hebben wij voor je op een rij gezet.

1. Ik heb mijn kapitaal nodig voor andere zaken.
Zowel kleinere zelfstandig ondernemers (zzp) als grotere bedrijven met een wagenpark geven aan dat het handig is dat zij door het leasen van een auto kapitaal vrijhouden voor bijvoorbeeld investeringen in hun corebusiness in plaats van investeringen in auto’s. Leasekosten worden over de gehele leaseperiode verspreid en je kapitaal blijft beschikbaar.

2. Ik wil iedere paar jaar in een nieuwe auto rijden.
Het leasen van een auto maakt regelmatig in een nieuwe auto rijden makkelijker. Koop je zelf steeds een nieuwe auto dan betaal je om de paar jaar een flink bedrag. Niet iedere ondernemer heeft dat zomaar beschikbaar. Met leasen ruil je de auto aan het eind van de leaseperiode in en betaal je slechts een nieuw gecalculeerd maandelijks leasebedrag.

3. Ik wil alles op één plek overzichtelijk regelen.
Als je leaset dan kun je ervoor kiezen om bijkomende autokosten onder te brengen in het leasebedrag. Denk aan autoverzekering, wegenbelasting, onderhoudskosten, reparatie bij schade en zomer/winterbandenwissels. Je betaalt dan één bedrag voor alles wat met autorijden te maken heeft en je weet vooraf waar je aan toe bent.

4. Ik wil zo min mogelijk risico op onverwacht hoge onderhoudskosten.
Soms heb je pech met een bepaalde auto. Het blijft tenslotte techniek; tegenwoordig lijken auto’s zelfs steeds meer op computers. En daar kan altijd onvoorzien iets mee misgaan. Als je een auto leaset dan ligt het risico op hogere onderhoudskosten dan normaal, bij ons als leasemaatschappij.

5. Ik wil hulp bij het beheren van een wagenpark.
In het goed beheren van een wagenpark sluipt vaak ongemerkt veel tijd, zeker als je als organisatie alle auto’s in eigen bezit hebt. Wij zien dat bij veel bedrijven het wagenparkbeheer een taak is van de afdeling HR, Administratie of de Facilitaire Dienst. Het beheren van een wagenpark is een serieuze zaak waar veel geld mee verloren óf bespaard kan worden. Het leasen van auto’s maakt wagenparkbeheer overzichtelijker en veel werkzaamheden nemen wij als autoleasemaatschappij helemaal van je  over. Dat is ons vak en daar zijn we goed in, dus dat bespaart jou kosten.

6. Ik wil geen onzekerheid over de restwaarde.
Als je een auto in eigen bezit hebt, is het altijd afwachten wat de restwaarde zal zijn op het moment dat jij deze wilt verkopen. Als je leaset zijn dat voor jou ‘geen zorgen voor morgen’. In het leasecontract calculeren wij een bedrag voor de restwaarde, gebaseerd op onze ervaring en op cijfers uit de occasionmarkt. Als de restwaarde toch lager uitvalt heb jij daar geen last van, dat is ons risico.

7. Ik wil geen gedoe met het verkopen van een eigen auto.
Na afloop van de leaseperiode ruil je de ene leaseauto in voor de andere. Je hoeft geen prijsonderhandelingen te doen en geen auto zelf te verkopen of in te ruilen. ProMobility heeft goede contacten met verschillende verkoopkanalen wat het goed verkopen van een auto een stuk makkelijker maakt. Maar zoals gezegd; dat is niet jouw zorg. Jij levert aan het einde van de leaseperiode gewoon je auto in en stapt in een nieuwe! Hoe fijn is dat!

8. Ik wil dat schades goed worden afgehandeld.
Niemand zit te wachten op onverwachte extra kosten. Schades die niet verhaalbaar blijken te zijn op een andere partij bijvoorbeeld. Betaal je de reparatie van de schade uit eigen zak of accepteer je een maandelijkse premieverhoging? Allemaal zaken waar je bij een leaseauto geen last van hebt. Je betaalt per schade een eigen risico, en je maandelijkse kosten blijven gewoon gelijk. Daarnaast hebben wij onze topper Rens Böllermann, die jou met veel service en gevoel bijstaat als je onverhoopt schade hebt gereden of betrokken bent bij een ongeval.

9. Ik wil zo goedkoop mogelijk autorijden.
Hoewel veel mensen ervan overtuigd zijn dat leasen altijd duurder is dan kopen, blijkt dit toch vaak niet zo te zijn. Ben je van plan om een auto te kopen met geleend geld bijvoorbeeld? Dan is leasen vaak wel degelijk goedkoper. Maar ook de eerder genoemde factoren als hoge onderhoudskosten en tegenvallende restwaardes maken het kopen van een auto vaak duurder dan het leasen.

[calltoaction]

Twijfel je over wel of niet leasen? Vertel ons alles over je ideeën, autowensen én twijfels onder het genot van een kop koffie of thee. Wij zijn benieuwd en bespreken graag wat in jouw geval de beste mogelijkheden zijn. En blijkt dat je na dit gesprek nog steeds overtuigd bent dat je liever auto’s koopt dan leaset, dan vinden we dat helemaal niet erg.

Tot ziens!

Marc Noyons

Terug naar alle blogs